Sunetele pasarilor ne-au fascinat dintotdeauna si stim ca multe specii cunosc peste 1000 de seturi muzicale. Sturzul de vasc poate canta pe 2 note in acelasi timp, iar cel zeflemitor de nord poate reproduce sunetele inconjuratoare, inclusiv alarma de masina. Acestea sunt 2 exemple dintre cele 4000 de specii de pasari cantatoare.
Cele mai multe pasari reproduc sunete simple si scurte, insa cantecele pasarilor contin un repertoriu de tipare vocale complexe. Aceste modele vocale diferite sunt folosite pentru a atrage un partener pentru imperechere, pentru a apara teritoriul sau pentru a socializa.
Fiecare specie de pasari cantatoare are cate un set de cantece foarte distincte, unele avand caracteristici regionale, ca un dialect. Ascultatorii experimentati pot chiar sa distinga anumite pasari dupa cantecul unic.
Multe dintre lucrurile pe care oamenii de stiinta le stiu despre cum invata pasarile sa cante se bazeaza pe observatiile notate despre cinteza australiana zebrata.
Un pui de cinteza australiana zebrata invata sa cante, de regula, de la tatal sau sau alti masculi, inca de foarte mic.
Prima etapa de invatare este mai senzoriala, bazata pe simturi, cand puiul aude cantecele in jurul sau si le memoreaza. A doua etapa, este cea in care incepe sa vocalizez, repetand pana se potriveste perfect cu ceea ce a memorat. Pe masura ce pasarea memoreaza cantecul, daca il aude de prea multe ori, imitarea este denaturata.
Sursa cantecului conteaza si aceasta la fel de mult. Daca pasarea il aude difuzat cu ajutorul unei boxe muzicale, nu il poate memora suficient de fidel. Insa, daca aceeasi boxa muzicala este ascunsa intr-o jucarie care arata ca o cinteza australiana zebrata, procesul de invatare este semnificativ imbunatatit.
Chiar daca puiul nu aude niciodata cantecul tatalui, acesta il va canta pe cel innascut – cantec izolat. Anumite note muzicale pot fi invatate, insa oamenii de stiinta au observat ca abilitatea de a canta este adanc inradacinata in creier – este un instinct.
La inceput, cantecul innascut suna diferit de cel invatat de la alte pasari din aceeasi specie. Insa, pe masura ce este reprodus de generatii, ajunge, dupa un timp, sa fie foarte asemanator cu cel pe care l-ar fi invatat de la tata sau alti masculi. Se pare ca si ceva din procesul de invatare a cantecelor este inradacinat in creier, ceva care determina cintezele sa fie atrase catre acelasi model muzical. Acest lucru indica ca anumite caracteristici ale cantecului speciei sunt inmagazinate in ADN, imprimate de-a lungul milioanelor de ani de evolutie.
Creierul pasarilor contine ceea ce se numeste “circuite neuronale de cantec” care sunt active cand acestea canta. Circuitele neuronale respective reactioneaza cu preponderenta si fata de cantecul specific unei specii. Asadar, in teorie, se crede ca genele unei pasari ghideaza dezvoltarea legaturilor neuronale ce corespund invatarii si reproducerii cantecelor. Apoi, expunerea la numite cantece modeleaza aceste legaturi neuronale pentru a reproduce cantecul specific unei specii.
Oricum ar fi, cantecele pasarilor sunt un remediu pentru urechile noastre. Efectele lor de relaxare si reducere a stresului sunt atat de bine cunoscute incat unele spitale din lume, in anumite sectii, difuzeaza diverse cantece de pasari pentru a alina pacientii.
Acum ca primavara se face din ce in ce mai simtita, in padurea Edeland Park, bucurandu-te de un somn linistitor intr-una din casutele din copaci, te poti “pierde” printre notele muzicale naturale, departe de zgomotul cotidian.