Postura sau felul in care ne “tinem” corpul cand stam asezati sau in picioare, reprezinta baza pentru fiecare miscare pe care o facem. Stabileste, de asemenea, si cat de bine ne adaptam fizic sub efectul diferitilor factori de stres precum caratul de greutati, repausul intr-o pozitie ciudata si, cel mai influent dintre toti, forta gravitationala.
Daca postura corpului nu este optima, muschii trebuie sa lucreze mai mult pentru a ne tine drepti si in echilibru. Astfel, unii vor deveni mai compacti si inflexibili. Altii se vor inhiba. In timp, aceste adaptari disfunctionale vor slabi abilitatea corpului de a face fata fortelor ce se exercita asupra sa. Postura incorecta duce la uzura si deteriorarea articulatiilor si ligamentelor, creste sansele de accidentare si face ca unele organe interne, precum plamanii, sa fie ineficienti.
Cercetatorii stiintifici cred ca postura corpului gresita cauzeaza scolioza, dureri de cap si de spate, desi nu este cauza exclusiva pentru niciuna dintre aceste afectiuni. De asemenea, aceasta poate influenta starea emotionala si sensibilitatea la durere. Astfel, sunt multe motive pentru a ne stradui sa adoptam o postura corecta, desi, in zilele actuale, este din ce in ce mai greu.
A sta intr-o pozitie ciudata pentru timp indelungat si lucrul la birou sau cu dispozitivele mobile ce ne fac sa privim in jos, creeaza, in timp, obiceiul de a avea o postura a corpului incorecta.
Cum arata o postura optima?
Cand ne uitam la coloana vertrebala, fie din fata sau din spate, toate cele 33 de vertebre ar trebui sa se alinieze drept. Privita dintr-o parte, ar trebui sa aiba 3 curbe – una in dreptul gatului, una in dreptul umerilor si inca una la baza spatelui.
Nu ne nastem, totusi, cu aceasta forma “S” a coloanei vertebrale. Bebelusii au doar 1 curba, ca un “C”. Celelalte curbe se dezvolta de regula intre 12 si 18 luni, pe masura ce muschii se intaresc. Acestea ne ajuta sa stam in picioare si absorb parte din stresul exercitat asupra corpului in timpul mersului sau saritului.
Daca toate cele 3 curbe sunt aliniate corect, cand stam in picioare, ar trebui sa putem trasa o linie dreapta intre un punct chiar deasupra umerilor, unul in dreptul soldurilor, unul in dreptul genunchilor pana la unul in dreptul gleznei. Acest lucru ne permite sa ne miscam usor, generand minimum de oboseala si tensiune musculara.
Daca stam asezati, gatul ar trebui tinut in directie verticala, nu inclinat in fata, umerii relaxati si bratele aproape de corp. Genunchii ar trebui sa formeze un unghi drept, de 90 grade, cu talpile drepte pe podea. Cand dormim, este recomandata pozitia laterala, folosind perna pentru gat si una intre picioare.
In mod evident, pentru a ne redobandi si a ne mentine sanatatea corporala, nu este suficient sa adoptam o postura corecta. Este esential sa ne mentinem muschii si articulatiile in miscare. De fapt, a ramane nemiscati cu postura buna un timp indelungat poate fi mai daunator decat a face miscare cu postura incorecta.
Cand ne miscam este recomandat s-o facem inteligent
Daca trebuie sa caram ceva e bine sa tinem greutatea aproape de corp, rucsacurile trebuie sa fie in contact total cu spatele si asezate/reglate simetric. In cazul in care tipul de munca ne solicita sa stam asezati mult timp, este bine sa ne ridicam sa facem miscare cat mai des si, in final, sa avem un program de atrenament fizic.
Daca ne folosim muschii constant, acestia vor fi, astfel, suficient de dezvoltati pentru a ne mentine corpul in mod eficient, pe langa multe alte avantaje pe care le comporta pentru sanatatea inimii, a articulatiilor, a oaselor si a creierului.
Asadar, va incurajam sa incheiati cat mai multe dintre zilele lucratoare la Edenland Park, in natura, descarcand stresul si refacandu-va echilibrul intern, pentru o viata indelunga si sanatoasa.
Material realizat de Murat Dalkilinç pentru TED-Ed
Tradus si adaptat de pe https://www.youtube.com/watch?v=OyK0oE5rwFY
PS. Nu facem recomandari medicale. Daca sunteti ingrijorati de ceva anume privind sanatatea, este indicat sa consultati un medic specialist