Cele mai recente cercetari stiintifice arata ca animalele pot indica timpul.
Stiu oare animalele cat dureaza o secunda sau cat timp trece? Este inca o intrebare enigmatica, insa se pare ca ne apropiem cu pasi marunti, dar siguri, de un raspuns.
Un studiu publicat in Nature Neuroscience reprezinta cea mai convingatoare dovada de pana acum, ce sustine faptul ca animalele pot procesa trecerea timpului. Cercetarea stiintifica a fost realizata de Daniel Dombeck si James Heys, de la Universitatea Northwestern din Illinois.
“Stie cainele tau ca ti-a luat azi de doua ori mai mult timp sa-i aduci mancarea fata de cat ti-a luat ieri? Pana acum nu aveam un raspuns satisfactor la aceasta intrebare.” a declarat Dombeck. “Am realizat cel mai convingator experiment de pana acum, care arata ca animalele au, in creier, o reprezentare exacta a timpului cand sunt solicitati sa masoare intervale de timp.”
In timpul experimentului, cercetatorii au pus un soarece pe o banda de alergare cu un ecran ce reda un scenariu virtual in fata, imitand realitatea. Pentru a castiga o recompensa, soarecele a trebuit sa alerge pe un culoar/hol virtual, sa se opreasca si sa astepte in fata unei usi virtuale timp de 6 secunde pana cand aceasta se deschidea si apoi sa treaca de usa.
Odata ce soarecele s-a obisnuit cu scenariul, cercetatorii au facut ca usa invizibila, pastrand totusi aceeasi redare arhitecturala pentru ca acesta sa stie unde a fost usa. Astfel, cand soarcele a alergat pe hol pana la usa, chiar daca era invizibila, el s-a oprit in acelasi loc si a asteptat tot 6 secunde pana sa treaca in partea cealalta.
“Interesant este ca soarcele nu a stiut daca usa era deschisa sau nu pentru ca era invizibila.” a declarat Heys. “Singura modalitate prin care a putut sa rezolve dilema a fost sa se foloseasca de simtul sau intern privind timpul.”
Dombeck si Heys s-au concentrat, pentru acest experiment, pe o regiune a creierului cunoscuta drept cortexul coroidian, care este asociata cu memoria si capacitatea de navigare..
Scanand activitatea neuronala a soarecelui, au observat ca, atunci cand subiectul alerga pe hol, celulele care controleaza o codificare speciala se activau. Insa, cand soarecele se oprea la usa, aceste celule se dezactivau si altele se activau in loc, fiind o noua descoperire si o surpriza pentru cercetatori.
Rezultatele experimentului indica o arie de aplicare mai larga, fiind astfel posibil sa se studieze boli mentale precum Alzheimer.
Sursa www.iflscience.com
Foto credit www.pexels.com