Recunoastem cu totii, mai ales cei din mediul urban, ca avem nevoie, cat mai des posibil, de iesiri in natura, fie intr-un parc sau la munte, pentru a respira aer mai oxigenat si pentru a ne deconecta mental de agitatia cotidiana…oricat de putin chiar reusim.
In lumea moderna, a tehnologiei de ultima ora, a smartphone-ului si jocurilor video, este dificil sa-i convingem pe cei mici ca exista o lume dincolo de cea digitala. Totusi, este esential sa ne incujaram copiii sa se aventureze in acest “taram necunoscut” intrucat exista multiple beneficii, atat asupra fizicului cat si asupra dezvoltarii mentale, sustinute de multiple studii stiintifice realizate de-a lungul anilor. Iata mai jos 5 dintre acestea:
-
Libertate si oportunitati de joaca
Natura ofera o varietate de oportunitati de joaca, libertate si situatii pentru cunoastere, intelegere si evaluare a riscului. Jocurile ce implica un nivel de risc moderat dezvolta increderea de sine, promoveaza si imbunatateste abilitatile de luare a deciziilor si furnizeaza experiente de viata reale.
Mai putine reguli creeaza mai mult loc pentru imaginatie, creativitate si descoperire de sine.
-
Imbunatatirea memoriei
Un studiu desfasurat timp de 1 an, pe 2600 de copii de scoala primara si gimnaziu arata ca expunerea zilnica catre spatii naturale a imbunatatit memoria cu 5% si a ajutat la scaderea nivelului de lipsa de atentie cu 1%.
-
Imbunatatirea somnului
Joaca in natura influenteaza pozitiv calitatea somnului copiilor prin faptul ca lumina naturala regleaza “ceasul biologic” ceea ce genereaza energie in timpul zilei si oboseala in timpul noptii. Mai mult, iesirea in natura contracareaza efectele expunerii la monitorul calculatorului.
-
Reducerea stresului
Un proiect de cercetare stiintifica realizat de Seviciile Forestiere din Statele Unite a analizat imaginile suprinse de sateliti pentru a compara densitatea copacilor in jurul caselor a 5 696 de femei ce au nascut in perioada 2006-2007, in Portland. Rezultatele analizei au aratat ca femeile insarcinate ce locuiau intr-o zona cu mai multi copaci au prezentat o probabilitate foarte scazuta sa nasca copii subponderali, fata de femeile din zone cu mai putini copaci. Acest fapt se datoreaza efectelor proximitatii naturii asupra reducerii stresului.
-
Lucrul in echipa
Multe jocuri in natura incurajeaza lucrul in echipa. Cercetatorii au demonstrat ca joaca in echipa dezvolta complexitatea neuronala. Cautand solutii impreuna si cooperand pentru a depasi diverse obstacole, mintile celor mici devin mai rezistente, dinamice si deschise.
La Edenland Park noi incurajam activitatile in natura, atat pentru adulti cat si pentru cei mici. Spectacolele organizate, plimbarile cu bicicleta sau Atelierul de pictura sunt oportunitati eficiente de a oferi copiilor experiente inedite, in afara lumii digitale.
Asadar, va asteptam pe 1 iunie in Edenland Park, la spectacolul prezentat de Teatrul Ion Creanga “De-as fi Scufita Rosie”, incepand cu ora 12:00.